Fajitas ahogyan én készítem
Hozzávalók:
Tortillához:
Tzatzikihez:
A többi belevalóhoz:
Elkészítés:
A húst felcsíkozzuk, és az olajjal elkevert fűszerrel bedörzsöljük, összeforgatjuk és minimum 2 órára, de a legjobb, ha egy északára a hűtőbe tesszük.
A tésztához összedolgozzuk a hozzávalókat, follpackba csomagoljuk és 1 órára a hűtőbe tesszük.
A paradicsomot és az uborkát felkarikázzuk, a többit szépen felcsíkozzuk. Egy műanyag dobozkába tesszük őket, amíg nincs rájuk szükség.
Tzatziki: Az uborkát lereszelem a nagyobb lukú reszelővel, mintha az almát reszelnénk a pitébe. Sózom. Hagyom kicsit állni, majd kinyomkodom a levét és egy másik tálba átteszem. Ráteszem a joghurtot, tejfölt, pici cukrot, citrom levét, sózom, borsozom és kaprot is teszek rá. Összekeverem. Kóstolom. Ha kell, fűszerezem ízlés szerint. Hűtőbe teszem.
A tésztát, ha letelt az 1 óra 10 részre osztom, kibucizom őket, majd sodrófával szép vékonyra kinyújtom. (nagyjából palacsintasütő méretre) Ezután egy palacsintasütőben kisütöm őket egyesével. Zsíradék nem kell. Mindkét felét kb. 1/2 percig sütöm.
A húst egy serpenyőben kisebb adagokban kisütöm a fűszeres olajban,ha kell még tehetünk hozzá olajat, de ne sokat.
A tortilla lapot ha kihűlt, picit melegítem a serpenyőben, ezután megkenem a csípős paprika krémmel (ha szeretjük), jöhet a hús, zöldségek, tzatziki, ketchup, majonéz, mustár (ezek el is hagyhatók, ízlés kérdése). Először alúlról felhajtom a tésztát, majd a két oldalát is. És már fogyasztható is. Ha csirkemellből csináljuk, mindig csak annyi húst süssünk ki, amennyit elfogyasztunk, mert hamar kiszárad.
Pita
Hozzávalók (kb. 8-10 db):
Elkészítés:
A hozzávalókat összedolgozzuk (ruganyos tésztát kapunk). Kb. 1 órát kelesztjük. Ezután a tésztát átgyúrjuk majd 8-10 részre osztjuk. Attól függ, hogy mekkora pitát szeretnénk. Kibucizzuk, majd fél cm vastagra nyújtjuk őket. A deszkán még fél órán át kelesztjük. Előmelegített sütőben, kizsírozott, lisztezett tepsiben kb. 8-10 percig sütjük. Ha kész a végét levégjuk és tölthetjük bele a belevalót!