Alkoss Szandival!! Sütés-Főzés Együtt!!

Ha nem tudod, hogy már megint mit főzz a családnak, keresd fel az oldalamat és meríts ötletet! Egy finom desszertre vágysz? Segítek!! FIGYELEM!!! MINDEN RECEPT MEGVAN, CSAK KATEGORIZÁLVA LETTEK KÜLÖN MAPPÁKBA!!! NÉZZ KÖRÜL!!!

Foszlós kalács

 

Hozzávalók: 

  • 50 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • 2 dkg méz
  • 1 db tojás + 1 db a kenéshez
  • 3 dkg élesztő
  • 2 dl langyos víz
  • 6 dkg vaj
  • 7 g só
  • 1 ek. tej a kenéshez 

Elkészítés: 

Minden összetevőt mérjünk ki egy tálba.A langyos vízbe tegyünk 1 tk. cukrot. Ebben futtassuk fel az élesztőt. Ha felfutott adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz és gyúrjunk sima tésztát. Takarjuk le. 30 perc pihentetés. Pihentetés után osszuk a tésztát 6 egyenlő részre és két kalácsot fonunk belőle. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, nedves ruhával letakarva meleg helyen 10-15 percig kelesztjük. Tetejét a tejes tojással megkenjük és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy már megsült-e! Ha nem lesz ragadós a tű, akkor jó!

 

 fenykep0050.jpg

 

 

 

 

 

Sajtos-Sonkás kifli

 

Hozzávalók: 

  • ½ l tej
  • 3 dl olaj
  • 1 ek. cukor
  • 1 ½ ek. só
  • 1 kg liszt
  • 3 tojás sárgája + 1 tojás a kenéshez
  • 20 dkg sajt
  • 20 dkg sonka
  • 7 dkg élesztő 

Elkészítés: 

1 dl langyos,cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A többi tejbe keverjük a sót, olajt. A liszthez adjuk az élesztős keverékkel együtt. Kidolgozzuk. Kb. 1 órát kelesztjük. 4 bucit készítünk belőle. Kinyújtjuk, és minden kört 16 részre osztunk. Sajttal és sonkával megtöltjük. Feltekerjük, tojással megkenjük, és sajttal vagy szezámmaggal megszórjuk. Aranybarnára sütjük.

 

dsc01362.jpg

 

 

 

Paprikás és kakaós csigák

 

Hozzávalók: 

  • 70 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 3 ek olaj 
  • 3 dkg élesztő
  • 1 ek cukor
  • 2 dl langyos tej
  • csipet só

 

Töltelékhez: 

  • olvasztott zsír
  • kristálycukor, ízlés szerint
  • pirospaprika (csemege)
  • kakaópor
  • olvasztott vaj

 

Kenegetéshez: 

  • 2 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor 

Elkészítés: 

 

Az élesztőt 2 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a többi hozzávalót és az élesztőt is és simára kidolgozzuk. Meleg helyen kb. 1/2 órát pihentetjük. Miután megkelt 2 részre osztom, 1/2 cm vastagra kinyújtom, megkenem olvasztott zsírral, megszórom kristálycukorral és pirospaprikát szitálok rá. Feltekerem és ujjnyi vastag szeletekre vágom, kivajazott, kilisztezett tepsibe fektetem őket, megkenem a vaníliás-cukros tejjel és megszórom kristálycukorral. Előmelegített sütőben megsütöm. A kakaóport cukorral kikeverem, a tészta másik felét kinyújtom, megkenem olvasztott vajjal, megszórom a kakaós keverékkel, feltekerem, szeletelem. Kikent tepsibe fektetem őket, megkenem a vaníliás-cukros tejjel és megsütöm.

 

 fenykep0197.jpg

 

 

 

Szalagos Fánk

 

 Hozzávalók: 

  • kb. 65 dkg liszt
  • 4 dl tej
  • 3 dkg élesztő
  • 6 db tojássárgája
  • 6 dkg vaj
  • 6 dkg kristálycukor
  • 2 cl rum
  • olaj a sütéshez               

 

 Elkészítés: 

Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A tojásokat kikeverjük a cukorral és a rummal. A vajat felolvasztjuk. A lisztet, az élesztőt és az olvasztott vajat hozzákeverjük a tojássárgás keverékhez.Ha túl lágy, még egy kis lisztet tehetünk hozzá. Jól kidolgozzuk. Hólyagos legyen. Kelesztjük. A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Forró olajban sütjük. A fánk egyik felét, mikor beletesszük az olajba, fedő alatt sütjük. A másik felét anélkül. Vaníliás porcukorral és baracklekvárral kínáljuk. 

 

dsc01359.jpg

 

 

 

Sajtos fonott kalács

 

Hozzávalók: 

 

  • 70 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 1 kk. cukor
  • 1,5 dl tej
  • kb. 2 dl víz
  • 5 dkg margarin
  • 10 dkg trapista sajt
  • 2 kk. só
  • 1 tojás sárgája
  • nagy szemű tengeri só

 

Elkészítés: 

 

1 dl vizet meglangyosítunk, hozzáadjuk a cukrot és elkeverjük. Belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen hagyjuk felfutni. Közben a tejet felmelegítjük, beletesszük a margarint, megvárjuk míg elolvad benne és elzárjuk a tej alatt a lángot. Langyosra hűtjük. Míg hül, a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a 2 kk. sót és elkeverjük egy kicsit. A sajtot belereszeljük. Ezzel is elkeverjük. Ezután jöhet hozzá a felfutott élesztő, a margarinos langyos tej és a maradék víz! Ha tút puhának találjuk teszünk hozzá egy kis lisztet, ha túl kemény akkor langyosítunk hozzá még egy kis vizet. Mindíg langyos tejjel, illetve vízzel dolgozzunk. A tésztát jól kidolgozzuk, 3 egyenlő részre osztjuk és hagyjuk kb 15-20 percet kelni! A 3 buciból rudakat csinálunk és szépen összefonjuk őket. Tetejét megkenjük a tojással és megszórjuk a tengeri sóval. Így is hagyjuk egy 15 percet kelni. Előmelegített sütőben kb. 15-20 percet erős lángon, majd kb. 20-25 percet mérsékelt lángon sütjük! Tűpróba!! 

 

fenykep0216.jpg

 

 

 

Lala kifli 

 

Hozzávalók: 

  • 70 dkg liszt
  • 2 tojás + a kenéshez
  • 1 kefir
  • 1 dl olaj
  • 2 ek. cukor + 1 kk. az élesztőhöz
  • csipet só
  • 1 élesztő
  • 1 dl tej

 

Krém:

  • 1 ek. só
  • 20 dkg ráma 

Elkészítés: 

Krém: A margarint kikeverjük a sóval (kisebb evőkanál, nem a nagyi féle evőkanál Nevetés). 

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, amibe 1kk. cukrot tettünk. A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Hagyjuk kelni. Miután megkelt a tésztát 4 részre osztjuk. 1 részt a deszkára teszünk és azt is 2 felé osztjuk. Kibucizzuk, kör alakúra nyújtjuk és a sós-vajas krém 1/4-vel megkenjük, majd rátesszük a másik buciból sodort lapot. 16 cikkre osztjuk és kifli formára tekerjük. Tetejét megkenjük tojással, megszórjuk sajttal vagy szezámmaggal vagy köménnyel. A többi tésztával is így járunk el. Arany barnára sütjük.

 

Ajánlani tudom ezt a kiflit egy italosabb estére!!! Iszonyatosan jól szívja az alkoholt!! Nevetés

 

Forrás: http://www.sutigyar.hu/recept/lala_kifli_4

 

Lala Kifli

 

 

Ferdinánd tekercs (Mákos, fahéjas, klasszikus)

Hozzávalók: 

  • 5 dkg élesztő
  • 5 dkg cukor
  • 2,5 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg ráma
  • 15 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • fahéj
  • darált mák

Elkészítés:

Az élesztőt 1 kk. cukorral elkevert langyos tejjel felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a kristálycukrot,csipet sót a maradék tejet, a felfuttatott élesztőt, majd 5 dkg olvasztott rámát. Jól kidolgozzuk. 4 cipóra osztjuk, a kétszeresére kelesztjük. Ezután vékonyra kinyújtjuk és a maradék rámát is felolvasztjuk és azzal megkenjuk. Megszórjuk vaníliás cukorral (kb. 0,5 csomag), porcukorral. Feltekerjük, 2 ujjnyi szeletekre vágjuk, kivajazott tepsibe fektetjük, megkenjük olvasztott rámával és előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Még forrón szedjük ki a tepsiből, később már nehéz lenne az olvadt cukortól.  A többi bucival is így járunk el, csak pluszba megszórjuk fahéjjal, vagy darált mákkal.

Ferdinánd tekercs

 



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 15
Tegnapi: 19
Heti: 36
Havi: 223
Össz.: 114 629

Látogatottság növelés
Oldal: Kelt tészták
Alkoss Szandival!! Sütés-Főzés Együtt!! - © 2008 - 2024 - alkoss-szandival.hupont.hu

A honlap magyarul nem csak a weblap első oldalát jelenti, minden oldal együtt a honlap.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »