Foszlós kalács
Hozzávalók:
Elkészítés:
Minden összetevőt mérjünk ki egy tálba.A langyos vízbe tegyünk 1 tk. cukrot. Ebben futtassuk fel az élesztőt. Ha felfutott adjuk hozzá a többi hozzávalóhoz és gyúrjunk sima tésztát. Takarjuk le. 30 perc pihentetés. Pihentetés után osszuk a tésztát 6 egyenlő részre és két kalácsot fonunk belőle. Sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, nedves ruhával letakarva meleg helyen 10-15 percig kelesztjük. Tetejét a tejes tojással megkenjük és kb. 25-30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy már megsült-e! Ha nem lesz ragadós a tű, akkor jó!
Sajtos-Sonkás kifli
Hozzávalók:
Elkészítés:
1 dl langyos,cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A többi tejbe keverjük a sót, olajt. A liszthez adjuk az élesztős keverékkel együtt. Kidolgozzuk. Kb. 1 órát kelesztjük. 4 bucit készítünk belőle. Kinyújtjuk, és minden kört 16 részre osztunk. Sajttal és sonkával megtöltjük. Feltekerjük, tojással megkenjük, és sajttal vagy szezámmaggal megszórjuk. Aranybarnára sütjük.
Paprikás és kakaós csigák
Hozzávalók:
Töltelékhez:
Kenegetéshez:
Elkészítés:
Az élesztőt 2 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a többi hozzávalót és az élesztőt is és simára kidolgozzuk. Meleg helyen kb. 1/2 órát pihentetjük. Miután megkelt 2 részre osztom, 1/2 cm vastagra kinyújtom, megkenem olvasztott zsírral, megszórom kristálycukorral és pirospaprikát szitálok rá. Feltekerem és ujjnyi vastag szeletekre vágom, kivajazott, kilisztezett tepsibe fektetem őket, megkenem a vaníliás-cukros tejjel és megszórom kristálycukorral. Előmelegített sütőben megsütöm. A kakaóport cukorral kikeverem, a tészta másik felét kinyújtom, megkenem olvasztott vajjal, megszórom a kakaós keverékkel, feltekerem, szeletelem. Kikent tepsibe fektetem őket, megkenem a vaníliás-cukros tejjel és megsütöm.
Szalagos Fánk
Hozzávalók:
Elkészítés:
Az élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A tojásokat kikeverjük a cukorral és a rummal. A vajat felolvasztjuk. A lisztet, az élesztőt és az olvasztott vajat hozzákeverjük a tojássárgás keverékhez.Ha túl lágy, még egy kis lisztet tehetünk hozzá. Jól kidolgozzuk. Hólyagos legyen. Kelesztjük. A megkelt tésztát ujjnyi vastagra nyújtjuk és kiszaggatjuk. Forró olajban sütjük. A fánk egyik felét, mikor beletesszük az olajba, fedő alatt sütjük. A másik felét anélkül. Vaníliás porcukorral és baracklekvárral kínáljuk.
Sajtos fonott kalács
Hozzávalók:
Elkészítés:
1 dl vizet meglangyosítunk, hozzáadjuk a cukrot és elkeverjük. Belemorzsoljuk az élesztőt és meleg helyen hagyjuk felfutni. Közben a tejet felmelegítjük, beletesszük a margarint, megvárjuk míg elolvad benne és elzárjuk a tej alatt a lángot. Langyosra hűtjük. Míg hül, a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a 2 kk. sót és elkeverjük egy kicsit. A sajtot belereszeljük. Ezzel is elkeverjük. Ezután jöhet hozzá a felfutott élesztő, a margarinos langyos tej és a maradék víz! Ha tút puhának találjuk teszünk hozzá egy kis lisztet, ha túl kemény akkor langyosítunk hozzá még egy kis vizet. Mindíg langyos tejjel, illetve vízzel dolgozzunk. A tésztát jól kidolgozzuk, 3 egyenlő részre osztjuk és hagyjuk kb 15-20 percet kelni! A 3 buciból rudakat csinálunk és szépen összefonjuk őket. Tetejét megkenjük a tojással és megszórjuk a tengeri sóval. Így is hagyjuk egy 15 percet kelni. Előmelegített sütőben kb. 15-20 percet erős lángon, majd kb. 20-25 percet mérsékelt lángon sütjük! Tűpróba!!
Lala kifli
Hozzávalók:
Krém:
Elkészítés:
Krém: A margarint kikeverjük a sóval (kisebb evőkanál, nem a nagyi féle evőkanál ).
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos tejben, amibe 1kk. cukrot tettünk. A hozzávalókból tésztát gyúrunk. Hagyjuk kelni. Miután megkelt a tésztát 4 részre osztjuk. 1 részt a deszkára teszünk és azt is 2 felé osztjuk. Kibucizzuk, kör alakúra nyújtjuk és a sós-vajas krém 1/4-vel megkenjük, majd rátesszük a másik buciból sodort lapot. 16 cikkre osztjuk és kifli formára tekerjük. Tetejét megkenjük tojással, megszórjuk sajttal vagy szezámmaggal vagy köménnyel. A többi tésztával is így járunk el. Arany barnára sütjük.
Ajánlani tudom ezt a kiflit egy italosabb estére!!! Iszonyatosan jól szívja az alkoholt!!
Forrás: http://www.sutigyar.hu/recept/lala_kifli_4
Ferdinánd tekercs (Mákos, fahéjas, klasszikus)
Hozzávalók:
Elkészítés:
Az élesztőt 1 kk. cukorral elkevert langyos tejjel felfuttatjuk. A liszthez hozzáadjuk a kristálycukrot,csipet sót a maradék tejet, a felfuttatott élesztőt, majd 5 dkg olvasztott rámát. Jól kidolgozzuk. 4 cipóra osztjuk, a kétszeresére kelesztjük. Ezután vékonyra kinyújtjuk és a maradék rámát is felolvasztjuk és azzal megkenjuk. Megszórjuk vaníliás cukorral (kb. 0,5 csomag), porcukorral. Feltekerjük, 2 ujjnyi szeletekre vágjuk, kivajazott tepsibe fektetjük, megkenjük olvasztott rámával és előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt megsütjük. Még forrón szedjük ki a tepsiből, később már nehéz lenne az olvadt cukortól. A többi bucival is így járunk el, csak pluszba megszórjuk fahéjjal, vagy darált mákkal.