Fokhagyma mártás főtt burgonyával
Hozzávalók:
Elkészítés:
Ennél a receptnél csak körülbelűli mennyiségeket tudok írni, mert ezt sosem mérickélem, csak úgy gondolomból készítem.
A burgonyát megpucoljuk, megmossuk, négybe vágjuk és sós vízbe megfőzzük.
Az olajat feltesszük egy lábasba melegedni, hozzáadjuk a lisztet, ha úgy látjuk , hogy a liszt még elbír egy kis olajat, nyugodtan tegyünk hozzá. Belereszeljük a fokhagymát!! Innentől kezdve nagyon vigyázzun rá, mert a fokhagyma könnyen lekap. Akkor jó a rántás, ha már van egy pici színe, de még nem barna. Ahogy a mamám mondta, "aranysárga legyen" ! Ezután felengedjük a tejjel apránként, jó simára kikeverjük. Annyi tejet öntsünk hozzá, hogy ne legyen se túl sűrű, se túl híg. Sóval ízesítjü. Ha készen van belekeverjük a tejfölt. A főtt burgonyával és husival tálaljuk.
Zöldborsó főzelék fasírttal
Hozzávalók:
Elkészítés:
A zöldborsót felteszem annyi víz és tej keverékébe, amennyi főzeléket szeretnék. Ne csak itt-ott uszkáljon benne a borsó. Sózom, belereszelek 3 gerezd fokhagymát és pici cukrot is teszek bele. Amikor már úgy látom, hogy nem kell sok idő a borsónak, akkor elkészítem a habarást. A nagytejföl felével kikeverem a lisztet, amit egy kis vízzel higítok. Ha forrásban van a főzeléknek való, akkor, beleöntöm a habarást és folyamatosan keverem közben. Bevallom őszintén, nekem nem mindig sikerül a sűrűséget elsőre eltalálni, ezért, ha úgy látom, akkor csinálok még egy habarást és még azt is beleöntöm. Jól összeforralom a habarással. Ha kell még sózom. A végén belekeverem a maradék tejfölt.
A húshoz hozzáadom a tojást,a vöröshagymát (amit a fokhagyma reszelővel reszelek le), sózóm, borsozom, a maradék fokgagymát belereszelem,a fűszerpaprikával színezem és a vízbe áztatott, jól kinyomkodott kenyeret is beleteszem. Jól összedolgozom. Egy serpenyőbe olajat teszek fel melegedni, ha már meleg, beleteszem a gombócokat és szép pirosra megsütöm.