Sült császárvég burgonya és párolt káposzta körettel
Hozzávalók:
Elkészítés:
A húst feldarabolom, megmosom, sóval, borssal, fokhagymával fűszerezem, tepsibe rakom, mellé teszem a babérlevelet, a tetejére karikázok 2 fej hagymát és 4-5 vékony szelet csemege szalonnát helyezek rá. Öntök rá kb 1,5-2 dl vizet, alufóliával befedem és kb. 1,5 órát párolom. Miután már puha a hús, leveszem a fóliát, kevés zsírt teszek a húsra és pirosra sütöm a húst. Egy tányérra teszek a szalonnás burgonyából, sült húsból és párolt almás lilakáposztából. A burgonyát meglocsolom egy kis pörcös zsíradékkal. Nem túl kalóriaszegény, de nagyon finom!! Jó étvágyat kívánok!!
Köretei:
Búbos hús
Hozzávalók:
Elkészítés:
Az apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítom. A zsömlét tejben megáztatom, hozzákeverem a darált sonkát, a hagymát, az apróra vágott petrezselymet, a reszelt sajt felét, a tojásokat, és a fűszereket ízlés szerint. A hússzeleteket kiklopfolom, sózom, borsozom, kevés olajon pirosra sütöm (félkészre). Egy sütőpapírral bélelt tepsibe fektetem a szeleteket, majd a töltelékmasszát a hússzeletekre púpozom. Megszórom a maradék reszelt sajttal és szép pirosra megsütöm. Vegyes salátával és rízzsel tálalom!
Forrás: http://azila.gportal.hu/gindex.php?pg=20032358
A kép már saját!
Bőrös Malacsült burgonya körettel
Hozzávalók:
Elkészítés:
A húst bevagdalom.Sózom. A fűszerkeveréket kikeverem az olajjal. Ezzel is megkenem a húst. Tepsibe rakom, kevés vizet öntök mellé. Beleteszem a fokhagymát és a babérlevelet is a vízbe. Fóliával lefedem és előmelegített sütőbe teszem.Időközönként meglocsolom a mellette lévő folyadékkal. Kb. 2 óra múlva melléteszem a megpucolt, félbevágott burgonyát, amit szintén picit sózom és a fűszerkeverékkel megszórok. Így még 25-30 percet sütöm fólia alatt. Majd fólia nélkül még 25-30 percet sütöm. Szép piros legyen.
Ananászos - Zöldséges hús
Hozzávalók:
Elkészítés:
A hússzeleteket sózom, borsozom. Megforgatom lisztben és forró olajban mindkét oldalát elősütöm. A zöldségeket egy lábasba teszem kb. 15 dkg vaj és kevés só hozzáadásával egy kicsit párolom. Nem kell puhára. A hús szeleteket tepsibe fektetem, erre teszem az ananász darabokat, a zöldségeket, a tetejét megkenem a tejföllel és 2-3 ek. ananászlével meglocsolom. Előmelegített sütőben, mérsékelt lángon kb. 1 órát sütöm. Akkor jó, ha a villa könnyen belemegy a husiba. Sült krumplival tálalom. De nagyon finom rízzsel is.
Rakott gomba sonkával
Hozzávalók:
Elkésztés:
A rizst megfőzöm kétszeres mennyiségű vízben, ebbe teszem a babérlevelet és egy kevés sót. 6 tojást keménnyé főzöm. Megpucolom. A gombát megpucolom,megmosom, szeletelem. Egy serpenyőbe kevés olajat teszek ráteszem a gombát, sózom, borsozom, fokhagymát reszelek rá 1 gerezdet és szerecsendióval ízesítem (eőteljes fűszer, csak óvatosan) Elkezdem párolni. Közben a sonkát felkockázom és ezt is a gombához adom. Pár percig együtt párolom. Ne legyen túl sok leve. A maradék 2 tojást a tejföllel kikeverem. Egy közepes méretű tepsit olajjal kikenek. Először jöhet a rízs fele aztán a gombás-sonkás keverék, a 6 tojást is rákarikázzuk, kb. a tejföl felével meglocsolom és ég egy kevés olajat is teszek rá. Jöhet a maradék rízs, tejföl és reszelt sajt. Előmelegített sütőben pirosra sütöm. Uborka karikákat teszek mellé.
Vadas - Ahogyan a mamám készítette
Hozzávalók:
Elkészítés:
A húst szeletekre vágom.Nem kockázom. A hagymát felkockázom, kevés olajon megdinsztelem. Lehúzom a tűzről, ráteszem a pirospaprikát. Erre rakom a húst és fűszerezem sóval, borssal, fokhagymával, majorannával, pici ételízesítővel és 1 babérlevelet teszek rá. A borssal és a fokhagymával ne bánjunk szűk markúan. kb. 4 gerezd fokhagyma legyen. Visszatesszük a lángra és főzzük. Ha a hús már puha ráöntjük az előzőleg elkészített habarást. Habarás: A lisztet kikeverem a tejföllel, kevés vízzel, ízesítem cukorral, mustárral ecettel és a paprika levével. Kóstoljuk. Pikáns legyen, ahogy az én drága mamikám mondta nekem. A habarással még jól összeforraljuk. Ha kell teszünk hozzá vizet, ha nagyon sűrű lett. De túl ne higítsuk! Ne leves legyen. Ha kell még fűszerezzük. Arra figyeljünk, hogy le ne kapjon, mert a habarással ez már könnyen megy! Zsemle gombóccal tálalom.
Ezúton is köszönöm a drága mamámnak, hogy maga mellé fogott, mikor készítette ezt a fantasztikus ételt és megtanította nekem, elmondta a titkos hozzávalót (a savanyú erős paprika leve) !! Bárcsak még ma is maga mellé foghatna..
Túrós tokány kukoricával
Hozzávalók:
Elkészítés:
A húst felcsíkozzuk. Egy serpenyőbe kevés olajat teszünk,megdinszteljük rajta a felcsíkozott hagymát, beletesszük a húst, fűszerezzük a fűszerkeverékkel, sóval, borssal, fokhagymával. Félkész állapotban felöntjük a borral és tovább főzzük, míg meg nem puhul teljesen. Öntünk alá egy kis vizet is majd hozzákeverjük az előre kikevert túrós keveréket. Hozzáadjuk a kukoricát is. Ezzel is forralunk rajta egyet, ha kell fűszerezzük. Túrós keverék: A túrót kikeverjük a tejföllel, 1 gerezd reszelt fokhagymával. sóval, borssal, és petezselyemmel. Tarhonyával tálaljuk.
Mexikói Egytálétel
Hozzávalók:
Elkészítés:
A húst vékony csíkokra vágom. Egy serpenyőbe kevés olajat hevítek, majd rárakom a csíkozott húst. Kicsit megkapatom, majd sózom, borsozom, fokhagymát reszelek rá és a paprika krémet is ráteszem. Puhára párolom, ha szükséges közben tehetünk rá egy pici vizet is, hogy jó puha legyen. Ha már majdnem jó a hús, ráöntöm az egy zacskó rízst és annyi vizet, hogy az meg tudjon párolódni. Mikor már majdnem jó a rízs, ráöntöm a zöldség keveréket és ezzel együtt főzöm addíg, míg meg nem főtt a rízs. Ha szükséges fűszerezem.